Picture of Gaál Attila

Gaál Attila

Télen is formában: A szabadtéri edzéshez szükséges alapfelszerelések

Mi az első dolog ami eszedbe jut a téli szabadtéri edzés kapcsán?

Általában a legtöbbeknek az, hogy ilyen hidegben nem lehetséges edzeni, csak drága és különleges felszerelésekkel.
Engedd meg hogy ezt tévhitet leromboljam benned!

A következőkben összeszedtem a legfontosabb felszereléseket, amelyekre szükséged lehet a téli edzéseid során.

Általános alapszabályok

 • Öltözködjünk rétegesen
 • Legyen a kocsiban/táskában törölköző és plusz 1-2 réteg, akár váltócipő.
 • Válassz olyan ruhát, ami enged szabadon mozogni!
 • Tudjuk betűrni a ruhákat! Ha a magasba emeljük a karunkat se lógjon ki a derekunk!!!
 • A legalsó réteg legyen testhez simuló. De ez is kellően hosszú, hogy ne lógjon ki a derekunk hajlásoknál, magasba emelt kar helyzetben.

A rétegek lényege:

A legalsó, testeddel közvetlenül érintkező réteg olyan anyagból készüljön, amely átereszti az izzadságot. A középső réteg(ek) feladata a hőszigetelés, és a hideg elleni védelem. A legfelső víz- és szélálló dzseki.

Edzőcipő

Ha 1 cipőre van szükséged, ami 4 évszakos, akkor mindenképpen vízálló és csúszásmentes talpú cipőt válassz. A talpát nézd meg! Olyan legyen, ami terepen is jó! Ne csússzon!
Esős, nedves időjáráshoz megfelelő választás: Vízálló futócipő, sportcipő

Forrás: Dechatlon.hu

A Tropicfeel webshopjában szemezek egy ideje néhány modellel, de figyelj, mert sok cipő csak “water friendly”. Az igazán vízálló a HDry modell!

Bakancs 

Nagy hidegek és esős, nedves idő esetére.  A szabad mozgás miatt ha tehetitek inkább sportcipőt válasszátok! (Nekem a több órás kintlét miatt praktikusabb a bakancs télen.)

Nekem a Dorkó jött be ár/érték arány alapján:

https://dorko.hu/ferfi-cipo/bakancs-es-csizma/pn2/ 20-25e Ft körül vannak régebbi modellek, amik teljesen jók. Kellően vízállóak és én jól tudok bennük mozogni, futni.

Jó márka még. Decathlon Quechua-ja

Nagyon jó márka, de drágább: Salomon.

Példák edzőcipőkre tél esetén

Jó idő esetén: ( tavasz, nyár)

A minimalista cipők szerintem a legegészségesebbek:

https://www.vivobarefoot.com/eu/    elsősorban rendelni lehet. 40-50e Ft körül vannak…

A minimalista cipők előnye, hogy nagyon rugalmas ( össze tudod csomagolni), vékony a talpa, nincs nagy sarka, széles és kényelmesen elférnek a lábujjak. Hátránya: elég húzós az ára és itthon nem nagyon kapható.

Sportcipőt én egy ideje csak a SportsDirect-ben veszek. 15-20.000Ft-ért találok Nike/ UnderArmour jó minőségű cipőket. Arra törekszem, hogy a lehető legrugalmasabb modellt válasszam. Aminek túl merev a talpa az nálam kiesik.

Kesztyű

Próbáld ki az alapkesztyűdet edzésen, és ha nem csúszik és melegen tart, az a tökéletes választás. A Decathlon kínálatában találhatsz jó minőségű, nem túl vastag, mégis meleg kesztyűket.

Forrás: dechatlon.hu

https://www.decathlon.hu/p/felnott-polar-kesztyu-turazashoz-mt100-fekete/_/R-p-193994?mc=8493819

Tipp: A legjobb az ötujjas kesztyű. Nem szabad teljesen passzentosnak lennie, hanem akkorát érdemes választanunk, amelyikben az ujjak végén marad egy összecsípésnyi hely, mert a szoros kesztyűben jobban fázik a kezünk. 


Ruházat

+10 fok felett egy póló és pulóver, illetve rövid vagy hosszú nadrág megteszi. Kényelmes sportcipő és a melegebb zokni teszi kényelmessé a mozgást.

10 fok alatt ajánlott aláöltözetet viselni a rövidnadrág vagy melegítőnadrág alatt, felül pedig aláöltözetet és melegítő felsőt, pulóvert vagy pamut felsőt.

0 fok alatt mindenképpen aláöltözetet, melegítő nadrágot és felül aláöltözetet, pólót és pulóvert javaslunk. A lábbeli lehet vízálló sportcipő vagy vízálló bakancs, vastag zoknival kiegészítve.

A legalsó réteg:

A lényege, hogy a testünkre simul, szigetel, viszont hagyja lélegezni a bőrünket, és nem akadályoz a mozgásban. Mivel speciális anyagból készülnek, így átengedik az izzadságot, szárazon tartanak, ezzel is elkerülve a hirtelen kihűlést, megfázást. 

A pamut ruházatot célszerű elkerülni, mert az magába szívja az izzadságot, viszont nehezen szárad, ezért könnyű benne megfázni.

Anyagok: 

Poliészter: Remek nedvszívó, de nem szárad gyorsan.

Merinói gyapjú – sokkal melegebb, de sokkal drágább is. 

Példák aláöltözetre: 

Persze vannak ennél drágábbak is, de szerintem ezek teljesen jók.

A középső réteg

Valamilyen pulóver, melegítő felső ezen belül is a legjobb választás a különböző vastagságban kapható polár pulóver/mellény.

Anyaga: polár, pamut

Férfi felső: 5990Ft https://www.decathlon.hu/p/ferfi-polar-pulover-turazashoz-mh120/_/R-p-176453?mc=8606098

Férfi alsó:

Bármilyen márkájú szabadidő nadrág megteszi. ( Én SportsDirect-be vagy Decathlonba vennék.- “menő” márkák mellett/helyett: Domyos, Quechua is tökéletes választás.

A legfelső réteg:

A külső réteg legyen víz- és szélálló, és lehetőleg lélegző. A legismertebb gore-tex membrán mellett már több olyan anyag is van, amely véd a csapadéktól és széltől, miközben elvezeti a mozgás során keletkező izzadságot és párát, ezzel egyszerre védve a lehűléstől és túlhevüléstől. A softshell szintén szélálló, jól lélegzik, jól szigetel, valamennyire ellenáll a csapadéknak is, de tartós, heves esőben átázhat.
Anyaga: gore-tex, softshell, poliészter

Példák felső rétegre: 

Kiegészítők

Forrás: Dechatlon.hu
 • Nyakmelegítő: 1000Ft https://www.decathlon.hu/p/felnott-nyakmelegito-sieleshez-firstheat-fekete/_/R-p-12582?mc=8318100&c=FEKETE
 • Csősál: https://www.decathlon.hu/p/alpinism-csosal/_/R-p-309377?mc=8551482&c=S%C3%96T%C3%89TSZ%C3%9CRKE
 • Zokni:
  Pamut zokni a legegyszerűbb választás. Ami azért furcsa nekem kicsit, mert a test többi részére nem javasolják, hogy ez érintkezzen a bőrrel, mert nem vezeti el a nedvességet. Nyilván a lábunkra nem is veszünk fel 3 réteget. Szóval ettől nedves lehet, viszont melegen tart. Csere zokni javasolt edzés utánra, ha nem tudsz átöltözni és izzadós vagy.
  Futózoknit is beszerezhetsz vagy nagy hidegben sízokni tökéletes választás. 2.000Ft-tól határ a csillagos ég… Ezek anyaga: poliamid, gyapjú 
 • Sapka: Bármilyen, ami kellően melegít.  Ma már lehet kapni olyan téli technikai sapkákat, amelyek elvezetik a fejről az izzadságot. ( Nekem van 1-2 egyszerű mezei télisapkám. Ha találsz otthon egy bojtos sapkát az tökéletes 🙂
 • Termosz: egy meleg tea, kávé edzés után lehet jól jön a nagy hidegekben 🙂

További tippek

Télen edzés után – ha nem jutsz meleg helyre egy darabig

Miután végeztél, megizzadtál és 15 percen belül nem tudsz átöltözni/ lezuhanyozni/ meleg helyre kerülni javasolt a legalsó réteget lecserélni. Bekészíteni egy törölközőt a táskába/ autóba és megtörölközni. Száraz alsó réteget felvenni. ( Ne aggódj ilyenkor nem fázol meg attól, hogy levetkőzöl 1 percre. Még jól is fog esni. Sokkal fontosabb, hogy hosszan ne hűtsön az izzadt ruházat.)

 • 1 külső réteget készíts be. Meleg külső réteg.Ha még kint maradsz a hidegben, de már nem mozogsz intenzíven.
 • Amennyiben szeles az idő akkor széldzsekit/poncsót/esőkabátot érdemes felvenni.

A Decathlonban számos jó minőségű és megfizethető aláöltözet, pulóver és széldzseki található, de a SportsDirect kínálatában is érdemes szétnézni.

Szeles idő

Ritkán van itthon nagyon szeles idő.

Általában elég felülre egy széldzseki. ( Bármilyen márka megteszi.)

Alulra szerintem nincs szükség ilyenre.

Esős idő

Kis eső esetén széldzseki megteszi. 

A közös szabadtéri edzések esetén ilyenkor fedett helyen edzünk úgyis!

Nagy eső esetén választhatod, hogy otthon mozogsz inkább, vagy csak ignorálod az esőt és intenzíven edzel!

Ne zavarjon ha elázol. Ha intenzíven edzel és utána meg tudsz fürdeni, meleg ruhát tudsz felvenni semmi bajod nem lesz! 🙂

Jó hír: Ha kellően hidegben edzel akkor nem kell tartanod az esőtől, mert hó fog esni. 😀 Ebben az esetben is intenzív edzést javasolok és akkor nincsen gond. 🙂

Vásárlási tanácsok

Tapasztalatom alapján nem számít, hogy az síelő, futó vagy focista aláöltözet. ( Decathlonban bármlyik osztályon nézelődhetsz)

Biciklisnél a fenék párnázásnál lehet eltérés. 
De ugyanazt a célt szolgálják. Melegen tartanak, elvezetik az izzadtságot és hagynak szabadon mozogni. Legyen kényelmes és meleg. Kb észre se vedd, hogy rajtad van. Guggolj le benne mélyre. Ne akadályozzon a mozgásban.

Reméljük, ezekkel a tippekkel kényelmesebb és hatékonyabb lesz a téli edzés. Maradj aktív télen is!

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn